Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Rens

aarts rens naMijn naam is Rens Aarts en ik ben af gaan vallen met een reden waar ik tot de dag van nu nog steeds geen spijt van heb.
 
Half januari kreeg ik last van mijn luchtwegen, had moeite met ademen en mijn conditie ging steeds harder achteruit. Dit merkte ik vooral tijdens het inspannen bij hard werken of bij flink sporten. Wij hebben thuis namelijk een komkommer kwekerij en daar is altijd werk genoeg. In mijn vrije tijd ga ik 2 avonden in de week sporten, daar doe ik Spinning en Milon. Ik merkte op een bepaald moment dat mijn conditie iedere week minder leek te worden, ook was ik de laatste weken niet zo fit. Ik had moeite met ademen en kwam moeilijk vooruit; op het einde van mijn dag was ik dan ook moe en zo moe dat het mij teveel werd.
 
Ik heb toen een afspraak gemaakt met mijn huisarts en wilde eens naar mijn longen laten luisteren. Tijdens mijn bezoek aan de huisarts moest ik mijn shirt uit doen zodat hij kon luisteren naar mijn longen. “Rens” zei hij toen “Wil jij ouder worden dan 45 jaar?” Ik schrok enorm, dat kwam wel even binnen. Hij zei “ik denk dat als jij 15 kilo af gaat afvallen jouw probleem verholpen zal zijn”.
 
Ik ben vervolgens bij hem op de weegschaal gaan staan en hij adviseerde mij 14.5 kilo af te gaan vallen, waarop ik zei dat ik er wel eens aan had gedacht maar dit dan weer aan de kant gelegd had, want het ging nog wel. We kregen het er vervolgens over dat ik het beste een afspraak kon maken met een diëtiste want die hadden zij wel een in huis. Hij vertelde mij toen ook dat mijn verzekering dit niet ging betalen maar dat ik dit zelf moest doen.
 
Met deze informatie kwam ik helemaal overvallen thuis en wist even niet wat ik moest doen. Mijn moeder is paar jaar geleden bij Maya geweest en had bij haar een goed resultaat behaald. Waarop mijn moeder die zelfde middag Maya heeft gebeld en mijn situatie heeft voorgelegd. Maya heeft voor mij een afspraak gepland en daar ben ik zelf naartoe gegaan. Deze afspraak stond gepland op 28 januari 2015.
 
Ik kreeg een gesprek meet Maya en voelde me vertrouwd bij haar om een verantwoord dieet aan te gaan. De dag na ons gesprek begon ik gelijk met mijn dieet. Ik kreeg pilletjes mee waardoor ik me fit zou voelen tijdens mijn dieet en ook zeker geen honger zou krijgen. Mijn eerste dag begon met een appeldag. ‘s Morgens begon ik met 2 appels als ontbijt.  Tijdens de pauze op het werk  nam ik weer een appel.  Bij mijn middag eten waren er weer  2 appels en dacht toen moet ik hier van leven? Die dag had ik uiteindelijk 6 appels gehad en was blij dat ik ‘s avonds gewoon een warme maaltijd kreeg.
 
Doordat ik fysiek hard werk in de kassen en lange dagen maak kreeg ik een aangepast dieet van Maya, maar in mijn dieet zat geen brood meer maar werd verwisseld voor crackers en moest wel andere dingen meer gaan eten zoals yoghurt, vla, rijst en vis. Dit was even wennen voor mij en voor mijn lichaam. De eerste week voelde mijn buik raar door het anders eten. Toen ik weer bij Maya op controle kwam een week later was ik 1,7 kilo kwijt.
 
De weken erna begon ik te wennen aan het eten van crackers i.p.v. brood en vond ik het niet meer erg. Na 3 weken te hebben gelijnd begonnen de kilo’s te verdwijnen maar kwam het Carnaval om de hoek. Ik vergat Maya even, ging aan het bier en het ongezonde eten zoals ik andere jaren ook met de Carnaval deed. De woensdag na de Carnaval moest ik terug op controle bij Maya en mocht direct op de weegschaal. Deze keer ging de weegschaal de verkeerde kant op en was er 1,5 kilo erbij gekomen. Ze werd niet boos op me maar vertelde me hoe hard gewicht eraf kon gaan maar ook hoe harder het erbij kon komen. Mijn focus ging weer terug naar mijn dieet en de week erna was ik ook weer 1,6 kilo kwijt.
 
Ik vond het leuk om naar Maya te gaan. Want de weken erna viel ik steeds meer af.  En dat was gemiddeld 0,8 kilo per week. Mijn broek begon losser te zitten en in mijn riem kwamen gaatjes bij. Toen ik 5 à 6 kilo kwijt was begonnen de eerste mensen het te zien. Ze vroegen mij wat zie ik toch aan jou waarop ik trots kon zeggen dat ik aan het lijnen was en niet wist  dat dat zo makkelijk vol te houden was. Ik had ook geen honger en kon gewoon plezier maken. In het weekend ging ik ook gewoon opstap en kon gewoon paar pilsjes mee drinken, ook pakte ik op zondag ooit een frietje, maar dan een klein frietje zonder mayonaise. Aan het bier merk ik nu wel dat ik een stuk minder kan hebben dan eerst. Je voelt nu eerder dat je er genoeg hebt gehad en dan stop ik ook met drinken. Ik ben niet iemand die snoept of aan de chips gaat dus dit hoefde ik ook niet te laten. Maar op een verjaardag een stuk vlaai over slaan vond ik wel moeilijk en heb ik ook niet gedaan. Als ik dan bij Maya op controle kwam stond het stukje vlaai ook op mijn lijstje van wat ik gegeten had de afgelopen week en was ik gewoon afgevallen. Mijn lichaam kon dit aan maar zou ik dit laten vertelde Maya zou het lijnen nog harder zijn gegaan. Maya vertelde dat ik eigen baas was over mijn eigen lichaam en hier heb ik naar geluisterd. Ik vind opstap gaan met mijn vrienden belangrijk en vind dat daarbij een biertje hoort. Waar ik wel op let is dat ik maar maximaal 1 keer per week een avond aan het bier ga, want ben bang dat het anders de verkeerde kant op zal slaan.
 
Vervolgens was ik nog meer afgevallen en was ik op een dag aan het werk in de kas. Mijn vader kwam de kas in gefietst en was aan de andere kant van de kas iets aan het doen. Vervolgens ging mijn telefoon of ik even wou gaan kijken wat die medewerker met dat blauwe shirtje aan het doen was. Die stond daar achter al zo lang stil. Maar die medewerker was ik. Hij had me niet herkend; hij zij tegen me ik had die lange smalle zo niet erkent wat ik wel leuk vond om te horen. Ook mijn vrienden begonnen te zien dat ik smaller werd en ze vroegen me hoeveel ik was afgevallen, “eh schrale” riepen ze waarbij ze dan een keer knipoogden. Dat deed me goed en toen we een keer met de jongens gingen zwemmen dacht ik bij mezelf ik ben de dikste niet meer wat je dan wel heel goed doet. Ook schaamde ik me niet meer voor mezelf want was ondertussen 15 kilo kwijt. Mijn dikke buik was weg, ik voelde me weer fit en kon de hele dag goed vooruit. Ook zweette ik een stuk minder of bijna niet. Als ik aan het sporten was zweette ik eerst meteen, nu is dat pas veel later. Ook op mijn werk kom ik de dag nu goed door. Ik kan gemakkelijk krom, kom mijn dag goed door en ben op het einde van de dag niet moe.  Van mijn longen heb ik ook geen last meer van gehad. En bij een long test had ik een long functie van 100%.
 
Nu ben ik door mijn dieet 15,6 kilo kwijt. Dat is meer dan 10% van mijn lichaam. Wat ik als nadeel zag maar aan de andere kant ook trots op ben is dat mijn dieet me veel geld heeft gekost. Het wil niet zeggen dat Maya zo duur was,  maar echt alle kleren waren mij te groot. Ik moest naar de winkel wat mijn vriendin niet erg vond. Ik zelf ga niet graag winkelen om kleren te kopen maar met deze reden ging ik niet met tegenzin. Mijn broek maten zijn zeker 2 maten kleiner geworden en van een XXL shirtje heb ik nu weer maatje L aan. Als ik daar allemaal op terug kijk dan denk ik, hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen en let nu ook wel op dat het nooit meer zover zal komen. Ik voel me fit en ben trots op mezelf en op Maya, dat zij mij het vertrouwen heeft gegeven om zover te komen.
 
 
Rens Aarts
Glastuinbouw, 22 jaar
Asten-Heusden, 14 Juli 2015
 

Terug

Twitter-nieuws


Follow MayaMerrington on Twitter