Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Els

Els Berkvens composite LR
Mijn verhaal begint in juni 2016.
Het was een paar weken voor de zomervakantie. Zoals alle jaren was ik in gevecht met de kilo's.
Bovendien kwam daar nog bij dat ik al enkele maanden onder behandeling was voor mijn knie, die er voor zorgde dat ik elke stap herinnerd werd aan alle kilo's die ik meedroeg.

Het roer moest om! Nu had ik dat in de jaren daarvoor al vaker gezegd. Ik viel dan fors af, maar die kilo's plus een aantal reservekilo's zaten er dan binnen de kortste keren weer aan. Er moest iets anders veranderen. Nog voor de zomervakantie melde ik me bij Maya aan.

Maya vroeg zich af waarom ik toch net voor de zomervakantie wilde starten. De meesten willen dat pas erna. Ik had echter sterk de drang om te beginnen omdat ik wist dat er iets wezenlijks moest veranderen. En dat heeft veel minder te maken met het tijdstip van beginnen maar met de motivatie waarom je wilt beginnen. We spraken af om ervoor te zorgen dat ik in de vakantie in ieder geval niet aankwam, en dat ik daarna zou beginnen.

Het afvallen ging gestaag. Ik ging op zoek naar balans in het eten,  maar vooral ook naar inzicht in mijn zwakke momenten. Door letterlijk alles op te schrijven wat ik at, kreeg ik dat inzicht.  Die zaten vooral in de avond. Na het avondeten at ik soms wel het aantal calorieën van een hele dag weg. Dit besef kwam als een schok en ik besloot om rigoureus te stoppen met in de avond iets te eten. Dit koste de eerste maanden ontzettend veel chagrijn. Ik probeerde mijn zinnen te verzetten door te gaan bewegen, binnen mijn beperkte mogelijkheden,  of maar op tijd naar bed te gaan. Na een tijdje voelde ik dat mijn lichaam gewend raakte aan een nieuw patroon. Maar de ultieme test moest nog komen toen ik in oktober 2016 werd geopereerd aan mijn knie. De eerste  weken kon ik amper bewegen, en toen uiteindelijk bleek, dat ik moest leren om te gaan met deze beperking, kwam ik mezelf flink tegen in terugvallen op oude patronen. In mijn oude situatie was dit het excuus om onbeheerst te gaan eten. Nu moest ik met alle macht mezelf daarin beheersen. En dat is gelukt!

En dit heeft ertoe geleid dat ik nu met trots kan zeggen dat ik op het moment van schrijven 35.1  kg ben afgevallen! Deze methode werkt prima voor mij, en het is Maya die mij de weg heeft laten zoeken. Wat ik geweldig vind aan Maya is, dat zij, soms met confrontatie, heel vaak met complimenten, mij zelf de weg heeft leren vinden in het doolhof, waarin ik terecht was gekomen. Zij was er op precies de juiste momenten voor mij!

Het blijft elke dag zoeken naar de balans en vooruit kijken. Voor mij is dat een gouden regel geworden. Wat staat er op het programma, maar vooral welke emoties kunnen daarbij spelen. Die emoties probeer ik te herkennen, zodat ik het eetpatroon wat daarbij hoorde, kan doorbreken. Er kan nog  zoveel om je heen gebeuren, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen eet- en leefpatroon.

De kilo's zijn eraf! Ik ben qua uiterlijk een ander mens geworden, maar nog belangrijker, ik ben qua innerlijk veel meer in balans.

Els Berkvens
wijkverpleegkundige, 49 jaar

Someren, 6 juni 2017

Terug

Twitter-nieuws


Follow MayaMerrington on Twitter